Udluftning/indeklima

Det er vigtigt for indeklimaet i din lejlighed, at du lufter ud flere gange dagligt. Ved manglende udluftning opstår der problemer med fugt og skadelige partikler i indeluften. Fugt medfører fugtskader og øget risiko for dannelse af skimmelsvamp.

10 gode råd til et bedre indeklima:

  1. Luft kraftigt ud 5-10 minutter minimum 2-3 gange i døgnet, f. eks. morgen, eftermiddag og aften. Luft ud efter madlavning, badning, brug af stearinlys, besøg af mange gæster, så du får fugt og partikler ud af din lejlighed. 
  2. Sørg for gennemtræk, når du lufter ud. Åben så vidt muligt vinduer/altandør på begge sider af lejligheden, dette giver en hurtigere og mere effektiv udluftning.
  3. Lad altid spalteventiler i vinduer og altandøre stå åbne.
  4. Du må aldrig tilstoppe aftrækskanaler i køkken eller badeværelse.
  5. Læg mærke til om dine vinduer dugger og/eller der lugter indelukket eller muggent i din lejlighed, det er et sikkert tegn på, at du bør lufte mere ud.
  6. Stil ikke møbler helt op af ydervægge, der skal være mindst 10 cm. afstand mellem møbel og ydervæg for at sikre luftcirkulation mellem møbler og ydervæg.
  7. Ved madlavning bør der altid være låg på gryder for at undgå unødig vanddamp.
  8. Hæng aldrig vasketøj til tørring inde i din lejlighed.
  9. Ved badning skal du holde døren til badeværelset lukket, så vanddampen ikke spredes til de øvrige rum. Efter badning skal du straks skrabe/aftørre vægge og gulv i badeværelset, for at minimere fugtspredningen. Lad døren stå åben til baderum, når du ikke er i bad.
  10. Når det er koldt udenfor, bør du undgå vinduer på klem i længere tid af gangen, det medfører kolde vægge og møbler, med deraf øget risiko for fugtdannelse.